Haaroliebehandeling is een ritueel, of liever, een verzorgingsbehandeling die al eeuwen populair is en in Ayurveda (Oosterse filosofie en geneeskunde) tot in detail wordt omschreven. Tegenwoordig viert deze haarbehandeling zijn geweldige comeback omdat vrouwen zich meer bewust worden van hetgeen wat zij in hun haar doen, omdat zij begrijpen dat zelfs de meest exclusieve shampoo niet zo uitzonderlijk is als wordt geadverteerd.

Haarcosmetica zoals shampoo’s en conditioners bevatten tal van monohydrische alcoholen, siliconen en andere soortgelijke producten die ervoor zorgen dat de talgklieren niet meer werken en bijdragen aan schade aan het haar.

Verder is onze kennis van haarverzorgingsproducten zo ver ontwikkeld dat we niet langer geloven dat een shampoo op zich het haar kan regenereren en voeden. We zijn ons bewust dat stoffen met goed gekozen moleculen in staat zijn het haar te regenereren, diep in de haarzakjes te penetreren en in het haar kan komen waar de werking tweevoudig is. Eenmaal in het haar, beginnen de natuurlijke stoffen met het herstellen van de lokken en het leveren van bescherming tegen millieuvervuiling. Zulke producten zijn haaroliën waarvan de natuurlijke stoffen afkomstig zijn van koudgeperste zaden en noten die al lang bekend bij vele mensen om hun verfraaiiende werking.

Natuurlijke haaroliën & haaroliebehandeling

Dankzij natuurlijke haaroliën kan een haaroliebehandeling worden uitgevoerd. Waarvan is dit afhankelijk? Het is een extreem eenvoudige verzorgingsprocedure die afhankelijk is van het aanbrengen van natuurlijke olie op het haar. De procedure kan worden vergeleken met het aanbrengen van een haarmasker. Echter, in de meeste gevallen worden haarmaskers niet volledig opgenomen, natuurlijke oliën wel.

Het doel van een haaroliebehandeling is om in het haar te geraken en de haarzakjes te voeden. Sterker nog, haarzakjes zijn verantwoordelijk voor de gezondheid, schoonheid en juiste groei van de lokken. Daarom moeten de haarzakjes worden gezien als het middenpunt van onze aandacht tijdens de verzorging van onze lokken. Een haaroliebehandeling helpt om de processen in de hoofdhuid te balanceren, waardoor het schoon wordt. Verder versterkt de procedure de haarzakjes en vergemakkelijkt het de groei en ontwikkeling. Hierdoor zien de lokken er mooi uit en zijn ze gezond.

Haarporositeit – theorie, praktijk, gezondheid van het haar

Natuurlijke oliën die bestemd zijn voor een haaroliebehandeling moeten matchen met het niveau van haarporositeit, wat de mate is waarin de haarcuticula openstaan vanaf de haarschacht. Het is belangrijk om de juiste soort olie te gebruiken, omdat haaroliën bestaan uit verschillende moleculen, en deze zorgen ervoor dat zij volledig werken wanneer zij passen in de openingen van de haarschachten. Om die reden matchen sommige oliën met laag poreus haar terwijl anderen geschikt zijn voor hoog poreus haar.

Haarporositeit – hoe ontdek je dat?

Hoe meer de haarcuticula openstaan, hoe hoger het niveau van porositeit (meer beschadigd) van de lokken. Het goede nieuws is dat het supereenvoudig is om jouw type haarporositeit zelf te ontdekken. Om jouw haartype te ontdekken, moet je een schoon haar in een kom vers water doen. Wat echter cruciaal is, is dat je er zeker van moet zijn dat het haar vrij is van haarstylingproducten. Verder mag het water dat je gebruikt niet te warm en niet te koud zijn. Deze factoren moeten in overweging worden genomen, omdat deze de betrouwbaarheid van de test beinvloeden.

Laat het haar ongeveer 10 minuten in de kom met water en bekijk dan hoe diep hij is gezonken.

  • Als het haar op het oppervlak drijft, betekent dit dat het goed gesloten cuticula bevat = Laag poreus haar.
  • Als het haar ergens in het midden van de kom drijft, betekent dit dat het haar relatief gezond is en toch verzorging vereist = Medium poreus haar.
  • Als het haar op de bodem ligt of tegen de bodem aan drijft van de kom, betekent dit dat de cuticula wijd openstaan = Hoog poreus haar.

Als je eenmaal jouw haarporositeittype kent, kun je de juiste olie kiezen die matcht met de lokken.

Laag poreus haar – gaat samen met oliën met kleine moleculen, dus de oliën in de samenstelling met voornamelijk VERZADIGDE VETZUREN.
Medium poreus haar – gaat samen met olie met middelgrote moleculen, dus alle vetzuren die behoren aan de groep OMEGA-& en OMEGA-9.
Hoog poreus haar – gaat samen met oliën met grote moleculen, dus alle vetzuren die behoren aan de groep OMEGA-3 en OMEGA-6.

Daarom is het de moeite waard om, voordat je een olie koopt, controleert welke vetzuren het bevat, zoda je kunt uitzoeken of deze olie matcht met het niveau van porositeit van jouw haar.